ADAMAKSAN

5S NEDİR ?

5S NEDİR ?

5S dünyada Yalın Üretim teknikleri içerisinde en çok kullanılan araçlardan biridir.
Organizasyonel anlamda bir konsept değişikliği gerektiren bu aracın amacı temiz, düzenli, her malzemenin yerli yerinde olduğu bir çalışma ortamı oluşturmaktır.

5S ismi adımların Japonca karşılıklarının baş harflerinden gelmektedir. Bu yüzden İngilizcede de bunlara karşılık gelen kelimeleri “S” harfi ile başlayan kelimelerden seçmişler ama “5S” bir bilinçtir. İsminin gerçekten bizim dilimizde de “S” ile başlayan kelimeler olması gerekmiyor önemli olan bu felsefeyi içselleştirip iş yerlerinde uygulamaya başlamaktır.

1- Ayıkla:


Büyük işletmelerde özellikle sıkça ürün değişiklikleri olan bir firmada çalışıyorsanız mutlaka orada artık kullanılmayan vida, cıvata gibi malzemelerin hala istasyonlarda kalmaya devam ettiğine ve hiç bir işe yaramadığına şahit olmuşsunuzdur. Bunun için kullanılmayan malzemeleri temizleyip onlara emek harcamak yerine öncelikle istasyonda sadece kullanılan malzemelerin olduğundan emin olmalıyız. Yani kullanılmayan tüm malzemeleri istasyonlardan uzaklaştırmalıyız.

2- Düzenle:


Her malzemenin yeri olması aranıldığı zaman nerede bulunacağının bilinmesi amacıyla her şey için yer olması ve orada bulundurulması gerekir.

3- Temizlik:


Pek çok yerde toz, kir, yemek kalıntıları, çürümüş böcekler… İş istasyonunda bulunan malzemelerin, yağ akan yerlerin, malzeme kaynaklı pisliklerin temizlenmesi gerekir.


4- Standartlaştır:


Tüm bu işlerin standarda oturması, düzenli olarak kontrol edilmesi ve personelin bu aktiviteler için teşvik edilmesi gerekir. Yerleri belli olan malzemeler yerine konulmadığı zaman bunun oraya konulması için herkeste bilinç oluşturulması yani tüm sıralanan adımların yerin bir standardı olduğu bilincinin yerleştirilmesi gerekir.

5- Sürdür:


Bir günde bir iş istasyonunun düzenlenmesi, temizlenmesi ve ayıklama işlemlerinin tamamlanması mümkündür ancak bir günde bu bilincin oluşması imkansızdır. İnsanlar arasında bu standardın oluşmasını sağlayacak disiplin yani her zaman bu aktiviteler için emek ve zaman harcaması bilincini yaratmak gerekir.